Ielādējam saturu... Lūdzu uzgaidiet!

Vecogres HES

     „Emmas dzirnavas”, Sausnējas pagasts, Ērgļu novads, LV-4841
    Šobrīd Vecogres HES, bet vēsturiski pirmie dati par „Emmas dzirnavām” minēti ap 1730.gadu saistībā ar „Ozolmuižas” muižas dzirnavām. 19.gs. sākumā dzirnavas, visai nolaistā stāvoklī, mantojusi Erhardu dzimta. Dzirnavas atjaunotas un līdz otrajam pasaules karam tur darbojies gateris, vilnas pārstrāde un notikusi graudu malšana ar visiem gaņģiem. Kara sākumā dzirnavas daļēji izpostītas. Vācu laikā darbība atjaunojusies.
     Pēc kara dzirnavas denacionalizētas un tur darbojies Ērgļu rūpkombināta cehs ar vilnas pārstrādi. 1958.gadā dzirnavu ēkas nodotas Latvenergo pārziņā, un atsevišķā ēkā darbinātas 2 turbīnas, bet bijušajā dzirnavu ēkā izveidota atpūtas bāze. 60.gados, likvidējoties mazajiem HES, arī Emmas dzirnavas beidza veikt elektrības ražošanu un palika vairs tikai kā atpūtas bāze.
     90.gados, atgūstot īpašumu atpakaļ, Erhardu dzimta veikusi mazā HES atjaunošanas darbus un 1996.gadā darbu sāk divas turbīnas. Trešā turbīna savu darbību uzsāk 2004.gadā.
     Pašreiz, nomainoties īpašniekiem, baļķu dambis ir nomainīts ar metāla konstrukcijām, uzstādītas lampas, lai darbu varētu veikt arī naktīs. Un turbīnas darbojās atkarībā no ūdens daudzuma Ogres upē….