Ielādējam saturu... Lūdzu uzgaidiet!

Bērna personisko interešu aizstāvība attiecībās ar vecākiem, aizbildņiem un citām personām

Bērna personisko interešu aizstāvība attiecībās ar vecākiem, aizbildņiem un citām personām.  

Pakalpojuma turētāja nosaukums:  Ērgļu novada Bāriņtiesa

Pakalpojuma funkcija/uzdevums: Bērna personisko un mantisko interešu un tiesību aizsardzība.

Pakalpojuma būtības īss apraksts:
 Bāriņtiesa, aizstāvot bērna personiskās intereses attiecībās ar vecākiem, aizbildņiem un citām personām:
 1. Lemj par atļaujas došanu stāties laulībā pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas, ja šādu atļauju nav devis neviens no vecākiem vai aizbildnis (Izņēmuma gadījumā ar vecāku vai aizbildņu piekrišanu laulībā var doties persona, kas sasniegusi 16 gadu vecumu, ja laulība tiek noslēgta ar pilngadīgu personu. Ja vecāki vai aizbildņi bez svarīga iemesla liedzas dot atļauju, tad atļauju var dot bāriņtiesa pēc tās vietas, kur dzīvo vecāki vai iecelti aizbildņi. Jautājumu par atļaujas došanu stāties laulībā pirms pilngadības sasniegšanas bāriņtiesa izskata bāriņtiesas sēdē un pieņem attiecīgo lēmumu).
 2. Lemj par pilngadības piešķiršanu pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas (Izņēmuma gadījumos un sevišķi svarīgu iemeslu dēļ, kad nepilngadīgais ir sasniedzis 16 gadu vecumu un viņa aizbildņi, un tuvākie radinieki apliecina, ka viņš uzvedas nevainojami un spēj patstāvīgi aizsargāt un aizstāvēt savas tiesības un izpildīt savus pienākumus, nepilngadīgo var izsludināt par pilngadīgu. Bāriņtiesa sēdē pieņem lēmumu par pilngadības piešķiršanu pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas un iesniedz to apstiprināšanai tiesā).
3. Nosūta bērnu konsultācijas saņemšanai pie ģimenes ārsta, psihologa vai cita speciālista, ja tas nepieciešams bērna interešu aizstāvībai un bērna vecāki vai aizbildnis nepiekrīt konsultācijas saņemšanai.
4. Lemj par valsts sociālo pabalstu, apgādnieka zaudējuma pensijas un atbalsta ar celiakiju slimiem bērniem, kuriem nav noteikta invaliditāte, izmaksu pārtraukšanu personai, kura bērnu neaudzina, un izmaksāšanu personai, kura faktiski audzina bērnu vai pašam bērnam, ja viņš sasniedzis 15 gadu vecumu.

Pakalpojuma saņēmējs: Fiziska persona

Pakalpojuma saņēmēja apraksts (ja pakalpojuma saņēmējam ir speciāli definēti kritēriji): Nav

Normatīvie akti, kas reglamentē pakalpojuma sniegšanu:
•  Bērnu tiesību aizsardzības likums
•  Administratīvā procesa likums
•  Bāriņtiesu likums
•  MK 19.12.2006. not. Nr.1037 "Bāriņtiesas darbības noteikumi"
•  Civillikums
•  Valsts sociālo pabalstu likums

 Pakalpojuma saņemšanai nepieciešamie dokumenti:
1. Personu apliecinošs dokuments (uzrāda oriģinālu).
 2. Iesniegums ar izteikto lūgumu un lūguma pamatojumu.
3. Iesniedzēja ieskatā lietas izskatīšanai nepieciešamo un iesniegumā norādītās informācijas apliecinošu dokumentu kopijas (uzrādot oriģinālu).

Pakalpojuma saņemšanas termiņš (darba dienās): 22

Ar pakalpojuma saņemšanu saistītie maksājumi: Nav

Piezīmes: Iesniegums tiek izskatīts mēneša laikā, ja objektīvu iemeslu dēļ minēto termiņu nav iespējams ievērot, bāriņtiesa to var pagarināt Administratīvā procesa likuma 64.pantā noteiktajā kārtībā (uz laiku ne ilgāku par četriem mēnešiem no iesnieguma iesniegšanas dienas, bet ilgstošas faktu konstatācijas nepieciešamības gadījumā - līdz gadam).

Administratīvais process: Ir

Pārsūdzības iespējas: Bāriņtiesas lēmumus un faktisko rīcību var pārsūdzēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā, iesniedzot pieteikumu Administratīvās rajona tiesas tiesu namā pēc pieteicēja deklarētās dzīvesvietas vai nekustamā īpašuma atrašanās vietas. Persona, kura atrodas ieslodzījuma vietā, pieteikumu tiesā iesniedz pēc ieslodzījuma vietas adreses. Pieteicējs, kuram nav adreses Latvijas Republikā, pieteikumu iesniedz Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu namā Antonijas ielā 6, Rīgā, LV-1010.

Pakalpojuma sniedzējs:
Pakalpojuma sniedzējs/teritoriālā vienība    Ērgļu novada Bāriņtiesa
Pakalpojumu sniedzēja apkalpojamā teritorija    Ērgļu novads
Pakalpojumu sniedzēja adrese:    Rīgas iela 10, Ērgļi, Ērgļu pagasts, Ērgļu novads, LV – 4840; tālrunis 64871453, 26406289; e pasts: barintiesa@ergli.lv, ergli@ergli.lv
Pakalpojumu sniedzēja darba laiks:
     otrdienās no plkst.09.00-12.30 un no plkst.13.30 – 16.00,
     trešdienās no plkst. 9.00 – 12.30 un no plkst. 13.30 – 18.00,
     piektdienās no plkst. 09.00 – 12.30 un no plkst. 13.30 – 16.00